Ferskvand vs saltvand (Akoya)
Når vi taler om ferskvandsperler, kan en kategori af ringere perler af lille størrelse og uregelmæssig form komme i tankerne.
Dette kan have været tilfældet for ti år siden.
For mange år producerede Kinas ferskvandsperlefarme kun lavkvalitets "ris" perler, hvorimod havvandsperler var mere sfæriske og af bedre kvalitet. De seneste år har set løbende forbedringer i dyrknings- og forarbejdningsteknikker af kinesiske ferskvandsperler. Fra 1990'erne overraskede Kina markedet med produkter, der revolutionerer pearling. Ferskvandsperler er efterhånden ved at blive en stærk konkurrent til deres havvandsmodstykker. Den store værdi af ferskvandsperler i forhold til havvandsperler ligger i følgende 7 aspekter:
Tykkelsen af perlemorbelægning
Kulturerede havvandsperler starter med en rund skal kerne, som introduceres til østersen af mennesker. Østersen udskiller over tid calcium (nacre), som dækker kernen. Generelt, i alle varianter af havvandsperler, er perlemorbelægningen af japanske Akoya-perler den tyndeste - omkring en halv millimeter tyk, den næsttyndeste perlemorbelægning er belægningen af Tahiti-perler - omkring 2 til 3 millimeter tyk. South Sea perler udvikler sig de tykkeste - fra 2 til 6 millimeter. I modsætning til havvandskulturperler er ferskvandsperler alle perler - dette er det største salgsargument for ferskvandsperler. På grund af det faktum, at der ikke er en kerne indsat i ferskvandsperler, er vores perler alle perlemor, i modsætning til deres havvandsmodstykker. Derfor er risikoen for, at tynd perlemor slides af med tiden ikke et problem med ferskvandsperlen.
I alle havvandsperlesorter er det kun South Sea-perler, der kan have en perlemorbelægning så tyk som ferskvandsperler. Men for at have den samme tykke perlemorbelægning af en 10 mm ferskvandsperle (hvis belægningen derfor er 5 mm tyk) skal en South Sea-perle være 18 mm i størrelse. Du skal bruge en mindre formue for at få det. På den anden side koster det kun en lille brøkdel af pengene at købe en 10 mm ferskvandsperle i topkvalitet.
Farver og former
Ferskvandsperler har en særlig tiltrækning, da de tilbydes i en bred vifte af farver - meget mere variation end havvandsperler. Takket være indholdet af en meget lille mængde metalelementer, såsom kobber, sølv, natrium og zink, er farverne på ferskvandsperler meget forskellige, mange af dem er ukendte i havvandperler. Nogle er så sjældne og usædvanlige, at de er lige uden for fantasi og udtryk. Disse perler er uden tvivl meget attraktive for smykkedesignere.
Ferskvandsperler kan findes i alle mulige former: alle smukke i deres egen ret -- runde, dråbe, ris, knap, ovale, halvrunde , cirkel eller ringmærket, barok og semi-barok. Nogle former er endda meget ejendommelige. På grund af sin popularitet er den runde form normalt den dyreste, men som altid dikterer personlige præferencer den form, som hver kunde vil finde smukkest. Faktisk giver barokke form, ligesom de mange forskellige farver, juvelerer det meste spillerum, selvom landmænd sigter efter glatte runde kulturperler.
Længere dyrkningsperiode
Generelt tager South Sea-perler og Tahiti-perler 2 til 3 år at danne. Japanske Akoya perler tager en kortere periode, mindre end 2 år. Standarddyrkningsperioden for kinesiske ferskvandsperler i 1980'erne var mellem 1,5 og 2 år. Den relativt korte tid resulterede i lille størrelse og lav kvalitet. Men i de seneste 10 år har kinesiske perlefarme ændret deres måde at dyrke perler på og lod deres implanterede muslinger blive i vandet i meget længere tid. I dag tager kinesiske ferskvandsperler fra 3 år til så længe som 5 til 6 år, før de er klar til høst. En så lang dyrkningsperiode fører til ferskvandsperler, der er meget større i størrelse og meget højere i kvalitet; i mellemtiden er det en streng test for kinesiske perlebønder' tålmodighed og finansiel styrke.
Sammenlignelige størrelser
På grund af landbrugstekniske forbedringer og længere dyrkningsperioder bliver størrelsen af kinesiske ferskvandsperler større og større. Størrelser under 6 mm, der nu betragtes som små, er faktisk ved at dø ud på markedet. Store ferskvandsperler i intervallet 9 til 16 mm kan sammenlignes med South Sea-perler i størrelse, men alligevel mere konkurrencedygtige i pris. Vi mener derfor, at denne kategori af perler fortsat vil forblive en af de drivende kræfter på markederne, som de har gjort før.
Sammenlignelig kvalitet
former, overflade og glans af den nye kinesiske produktion har allerede overgået den originale Biwa-kvalitet. Som vidnesbyrd om Kinas præstation er gode ferskvandsperler nu runde nok, rene og skinnende nok til at passere som japanske Akoya- og South Sea-perler.
Sjældenhed af ferskvandsperler
Hvert år implanteres millioner af muslinger. Men kun en meget lille del lever for at bære kulturperler af høj kvalitet. I gennemsnit er omkring halvtreds procent af høsten ikke salgbare perler. De er for ufuldkomne eller for fejlbehæftede til at blive brugt som juveler. Mindre end én procent af dem, der kan sælges, har perfekt form, glans og glathed.
Med hensyn til de ferskvandsperler af høj kvalitet og store størrelse, er de uden tvivl mere sjældne. De er ekstremt sjældne dybest set af tre vigtige grunde: Den ene er, at ferskvandsperler starter med et lille stykke kappevæv, ikke med en meget større skalkerne, som havvandsperler gør, derfor tager det usædvanligt længere tid at dyrke ferskvandsperler i store størrelser. For eksempel skal der mindst 5 år til for at lave en 10 mm ferskvandsperle. Mange landmænd, der ikke er økonomisk stærke nok, kan bare ikke vente så længe. Den anden grund er, at selvom du placerede en implanteret musling i vandet i lang nok tid, kan du måske ikke forudse, om dens produktion vil være af stor størrelse. Af nogle mærkelige og ukendte årsager nægter nogle perler bare at fortsætte med at vokse efter flere år' ophold i muslingen. Derfor står store størrelser altid for en lille del af høsten uanset hvor lang dyrkningsperioden er. Den tredje grund hviler stadig i perlens lange dyrkningsperiode -- enhver perle er mere tilbøjelig til at blive defekt, jo længere den er tilbage i muslingen, og derfor er en perfekt ferskvandsperle i stor størrelse virkelig en sjælden begivenhed, velsignet af Moder Natur.
Ifølge markedets aktualitet kan vi roligt sige, at perfekte store ferskvandsperler, såsom 10 mm ferskvandsperler, er meget mere sjældne end nogen havvandsperler af samme størrelse af samme kvalitet.
Mest konkurrencedygtig pris
Kina har forbedret sine dyrkningsmetoder og forarbejdningsteknikker. Disse to faktorer har sammen med de lave lønomkostninger og det store antal uforurenede søer i Kina skabt en perle, der er meget billigere, men dens opgraderede kvalitet konkurrerer med de dyrere havvandsperler. Disse meget overkommelige ferskvandsperler giver fremragende værdi, variation og langvarig skønhed. Faktisk ligger perler fra ferskvandsmuslinger i centrum for den livligste aktivitet inden for perler i dag.
Det er ikke vores natur at begrave vores hoveder, som strudse. Vi ser tydeligt, at billedet af ferskvandsperler stadig er noget lavere end for andre kategorier af perler. Lav kvalitet forekommer hos havvandsperler. Men tilstrømningen til markedet af disse perler af lavere kvalitet er strengt og med succes kontrolleret af havvandsperleindustrien, hvilket forhindrer dem i at ødelægge det perfekte billede af havvandsperlen. Ferskvandsperler har derimod ingen sådan kontrol endnu. Produkter af middel og lav kvalitet skyller ind over markedet og forringer ferskvandsperlens image. Men at konkludere, at havvandsperler er overlegne i forhold til ferskvandsperler blot ved at sammenligne de bedste kvalitet havvandsperler på markedet med oversvømmelsen af lav kvalitet ferskvandsperler er ikke fair play. Det er trods alt hver enkelt perles fortjenester, der bestemmer værdien mere end kilden til perlen. Som vi har påpeget mange gange, er ferskvandsperler ikke bare "Rice Krispies", der er også topkvalitetsperler med høj glans og perfekt rund form. Det er et almindeligt ønske blandt medlemmer af den kinesiske ferskvandsperleindustri, at ferskvandsperlers image forbedres ved at uddanne kunder og promovere perler af topkvalitet.
